Nieuws

SFVI ontwerpen aanscherpen

Met input van de geleerde lessen van afgelopen vier consortiumworkshops, is de ontwerpopdracht waar we in de vierde workshop mee geëindigd zijn verder uitgewerkt. Op maandag 2 december werden die meer uitgewerkte ontwerpen online aan het consortium voorgelegd. Met grote betrokkenheid zijn beide ontwerpen vanuit verschillende invalshoeken van feedback voorzien. Ben je benieuwd naar de ontwerpen en de feedback daarop? Lees dan verder .

Lees meer »

KAN-Café met SFVI projectleider Joris Voeten

Op 10 oktober 2024 was Joris Voeten (Wageningen Environmental Research) te gast bij het KAN-Café online webinar. KAN staat voor KlimaatAdaptief bouwen met de Natuur. Platform KAN nodigt projectontwikkelaars, bouwbedrijven en gemeenten uit om gezamenlijk kennis te ontwikkelen en ervaringen te delen, o.a. in interviewvorm tijdens KAN-cafés. Cafébaas Coen van Rooyen, in het dagelijks leven directeur van WoningBouwers.nl, stelde de vragen. René Didde schreef er een verslag van. 

Lees meer »

Consortiumworkshop 4: materialen en ontwerpsessie

Op woensdagochtend 9 oktober 2024 kreeg het consortium in het TKI project Straatwater Filtratie voor Infiltratie de kans om met elkaar meer te leren over filtermaterialen rondom straatwater filtratie voor infiltratie, gevolgd door een ontwerpsessie.

Lees meer »

Consortium workshop 3: bestaande ontwerpen

Op dinsdag 17 september 2024 kreeg het consortium in het TKI project Straatwater Filtratie voor Infiltratie (SFVI) de kans om met elkaar meer te leren over bestaande straatwater (in)filtratie ontwerpen. In de prachtige Villa Klein Heumen in Nijmegen, waar het straatwater bij slecht weer ongetwijfeld rijkelijk over het voorplein zal stromen, werd samen met online deelnemers gesproken over welke bestaande ontwerpen voor regenwater filtratie en infiltratie wel goed werken en welke ontwerpen niet, en wat de kern-eigenschappen van succesvolle (in)filtratievoorzieningen dan zijn. Na de uitgebreidere presentaties van Floris Boogaard (Hanze) en Wilrik Kok (Field Factors), werden kennis en ervaringen gedeeld door Daan Los (Rockwool), Joris Voeten (namens Permavoid), Erik Laurentzen (gemeente Arnhem), Sydney Stax (gemeente Nijmegen), Gijsbert Cirkel (KWR) en Myrthe van Venetie (gemeente Hilversum). 

Lees meer »

Extreme neerslag; meer wadi's nodig

Op 30 mei was onze consortiumpartner Floris Boogaard van Hanzehogeschool Groningen op televisie bij het RTL Nieuws. Naar aanleiding van de vele stortbuien wordt het nu duidelijk dat er meer wadi's, of andere regenwaterinfiltrerende maatregelen, nodig zijn om met het nieuwe neerslagpatroon van regelmatige, korte, maar heftige regenbuien om te kunnen gaan. Zeker in stedelijk gebied! TKI project Straatwater Filtratie voor Infiltratie doen we dus niet voor niets!

Lees meer »

Wet- en regelgeving consortiumworkshop: wat weten we?

Op woensdagmiddag 12 juni kreeg het consortium in het TKI project Straatwater Filtratie voor Infiltratie de kans om met elkaar meer te leren over wet- en regelgeving rondom straatwater filtratie voor infiltratie. Met een spectaculair uitzicht hoog in het stadskantoor van de gemeente Arnhem, werd samen met online deelnemers gesproken over de omgevingswet, regelgeving in het buitenland en de praktijk in Nederland.

Lees meer »

Zoveel regen en toch watertekort?

In Nederland praten we graag over het weer. Deze lente vragen we ons toch ook af wanneer die mooie droge zomerse dagen nou eens aanbreken. De temperatuur is aangenaam, maar het is wisselvallig, lees regenachtig. Soms geven we er dan nog een positieve draai aan door te denken dat de regen wel fijn voor de plantjes is. En dat is het! Over een paar minuten weet u waarom we de regen meer zouden moeten koesteren, veel meer dan dat we nu doen.

Lees meer »

Waterkwaliteit consortiumworkshop: wat weten we?

In de majestueuze villa Marialust in het het prachtige Verzetsstrijderspark in Apeldoorn, kwam het SFVI consortium bijeen. Voordat we in het TKI project Straatwater Filtratie voor Infiltratie (SFVI) nieuwe kennis gaan genereren, halen we eerst bestaande kennis op binnen het consortium door middel van vier workshops. De eerste workshop vond plaats op 23 april 2024 in Apeldoorn en ging over de kwaliteit van regenwater. Wat weten we al?

Lees meer »

Klimaatcafé kwaliteit afstromend regenwater

Vervuild (straat-)water infiltreert naar de bodem en het grondwater zonder zuivering. Past dat binnen de zorgplicht die geldt voor gemeenten vanuit de Kaderrichtlijn Water en de Grondwaterrichtlijn? Wat gaat het project opleveren? Gijsbert Cirkel (KWR) gaat hierop in tijdens het online klimaatcafé. Dat is dé plek voor (jong) professionals om kennis op te doen over groenblauwe klimaatoplossingen. In deze overleggen wordt wekelijks een onderwerp door een inleider toegelicht, waarna de vloer open is voor discussie. Deze vorm van kennisdeling kost weinig tijd en brengt belangstellenden meteen dicht bij de ontwikkelaar en drager van de kennis! 

Lees meer »

Klimaatcafé infiltratie en zuivering regenwater met Fieldfactors

Ruben Wentink van FieldFactors geeft praktijkvoorbeelden van diepte infiltratie en bespreekt de kansen en risico's daarvan tijdens een online klimaatcafé. Dat is dé plek voor (jong) professionals om kennis op te doen over groenblauwe klimaatoplossingen. In deze overleggen wordt wekelijks een onderwerp door een inleider toegelicht, waarna de vloer open is voor discussie. Deze vorm van kennisdeling kost weinig tijd en brengt belangstellenden meteen dicht bij de ontwikkelaar en drager van de kennis! 

Lees meer »

Klimaatcafé Infiltratie in Arnhem

De gemeente doet veel proeven aan klimaatadaptatieve voorzieningen zoals wadis, raingardens, IT riolering en doorlatende verharding. Maar wat zijn de resultaten en ervaringen? Beheer is van groot belang. Erik Laurenzen (gemeente Arnhem) vertelt je waarom aan de hand van praktijkvoorbeelden. Hij geeft zijn Do’s en Don'ts voor klimaatadaptatie tijdens het zogenoemde klimaatcafé. Dat is dé plek voor (jong) professionals om kennis op te doen over groenblauwe klimaatoplossingen. In deze overleggen wordt wekelijks een onderwerp door een inleider toegelicht, waarna de vloer open is voor discussie. Deze vorm van kennisdeling kost weinig tijd en brengt belangstellenden meteen dicht bij de ontwikkelaar en drager van de kennis! 

Lees meer »

Klimaatcafé Filtratie Apeldoorn

Klimaatdaptatie in Apeldoorn: hoe functioneren groenblauwe klimaatadaptieve voorzieningen in Apeldoorn? Bernie ter Steege (gemeente Apeldoorn) gaat hierop in tijdens het online klimaatcafé. Dat is dé plek voor (jong) professionals om kennis op te doen over groenblauwe klimaatoplossingen. In deze overleggen wordt wekelijks een onderwerp door een inleider toegelicht, waarna de vloer open is voor discussie. Deze vorm van kennisdeling kost weinig tijd en brengt belangstellenden meteen dicht bij de ontwikkelaar en drager van de kennis! 

Lees meer »